Tarvitsetko apua? Olemme tavoitettavissa|myynti@igopromo.fi

Tietoa painoväreistä: PMS, CMYK vai RGB

Liikelahjojen ja myynninedistämistuotteiden painatuksesta puhuttaessa käytetään usein termejä RGB, PMS (Pantone®) tai CMYK. Mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat? Milloin kannattaa käyttää mitäkin painoväriä?Tältä sivulta löydät vastaukset moniin painovärejä koskeviin kysymyksiin. Etkö löydä vastausta omaan kysymykseeni tai tarvitsetko apua oikean painovärin määritykseen? Ota silloin yhteyttä meihin.

PMS

Mitä PMS/Pantone®-värit ovat?
Lyhenne PMS tulee sanoista Pantone® Matching System. Tämä yleinen väripaletti sisältää tällä hetkellä yli 1 500 valmiiksi sekoitettua väriä. Jokaisella värillä on oma PMS-värikoodinsa. Koska järjestelmän värit ovat etukäteen sekoitettuja, voit olla varma, että ne toistuvat aina oikein.

Esimerkkejä PMS-värikoodeista:
PMS-musta: Black 6 c
PMS-valkoinen: 000C
PMS-punainen: 1788

Milloin kannattaa käyttää PMS/Pantone®-värejä?
PMS/Pantone®-värit ovat hyvä ratkaisu, kun värien toistuminen painotöissä yhtenäisenä on tärkeää ja kun kuvioon kuuluu yhdestä neljään väriä. Ne sopivat esimerkiksi logoon, kirjepaperiin tai käyntikortteihin.

Miten oikean PMS-värin voi valita?
PMS-värin voi valita värikartasta. Voit käyttää esimerkiksi verkkovärikarttaa, jonka Pantone® on julkaissut.

Haluatko painattaa tuotteita? Ilmoita PMS-värikoodit
Haluatko painattaa logosi IGO Promon tarjoamiin tuotteisiin? Onko logon värit määritetty PMS-väreinä? Ilmoita silloin PMS-värikoodit tilauksessasi. Varmistamme, että painamiseen käytetään oikeita värejä.

CMYK

Mitä CMYK-värit ovat?
CMYK-lyhenne tulee sanoista Cyan (syaani), Magenta (magenta), Yellow (keltainen) ja Key (avainväri eli musta). Tämä värijärjestelmä perustuu värein sekoittamiseen erilaisissa prosentuaalisissa suhteissa, joten sen avulla voidaan luoda erittäin paljon erilaisia värejä. Musta on mukana väreissä, koska 100-prosenttista syaania, 100-prosenttista magentaa ja 100-prosenttista keltaista sekoittamalla syntyvä väri ei ole mitenkään kaunis musta.

Esimerkkejä CMYK-värikoodeista:
CMYK-musta: 0, 0, 0, 100
Aito CMYK-musta (True Black): 75, 68, 67, 90
CMYK-valkoinen: 0, 0, 0, 0
CMYK-punainen: 0, 100, 100, 0

Milloin kannattaa käyttää CMYK-värejä?
CMYK-värijärjestelmä sopii erinomaisesti moniväripainamiseen, esimerkiksi siinä tapauksessa, että kuvassasi on valokuvia tai monivärisiä piirustuksia. Näitä värejä käytetään myös lehtien painamiseen.

RGB

Mitä RGB-värit ovat?
Myös RGB-lyhenteeseen törmää säännöllisesti, mutta tämä värijärjestelmä soveltuu ensisijaisesti digitaaliseen mediaan. RGB-lyhenne tulee sanoista Red (punainen), Green (vihreä) ja Blue (sininen). RGB-järjestelmän perusväri on musta. Muiden värien tuottamiseen käytetään lisäksi punaista, vihreää ja sinistä. Valkoinen väri syntyy, kun kaikki värit sekoitetaan keskenään.

Esimerkkejä RGB-värikoodeista:
RGB-musta: 0, 0, 0
RGB-valkoinen: 255, 25, 255
RGB-punainen: 100, 0, 0

Milloin kannattaa käyttää RGB-värejä?
RGB-värijärjestelmä soveltuu etenkin digitaaliseen mediaan, kuten PowerPoint-esityksiin tai näytöllä kauniilta näyttävien värien käyttöön verkkokaupassa.

RGB-väristä CMYK-väriin tai CMYK-väristä PMS-väriin

Miten painotiedoston voi muuntaa?
Eikö painotiedostosi sisällä oikeita värejä? Onko sinulla esimerkiksi RGB-värejä käyttävä painotiedosto, jonka haluat muuntaa CMYK-väreiksi? Tai haluatko muuntaa CMYK-värit PMS/Pantone®-väreiksi? IGO Promon DTP-osasto auttaa mielellään ja muuntaa tiedoston oikeaan värijärjestelmään puolestasi.

Onko sinulla vielä muuta kysyttävää? Ota silloin yhteyttä meihin. IGO Promo tunnetaan henkilökohtaisesta palvelusta. Autamme sinua mielellämme!

By | 2024-02-08T12:53:25+01:00 13 syyskuun 2022|