Tarvitsetko apua? Olemme tavoitettavissa|myynti@igopromo.fi

RGB, PMS vai CMYK? Kaikki painoväreistä

Painovärien yhteydessä näkyy usein termejä CMYK, RGB ja PMS. Miten nämä painovärit oikeastaan eroavat toisistaan? Milloin kannattaa käyttää mitäkin värijärjestelmää? Ja miten löytyy oikea painoväri? Lue tästä artikkelista kaikki aiheesta.

Mitä painovärit ovat?

Kun myynninedistämistuotteisiin tai liikelahjoihin painetaan logo, kuva tai teksti, tarvitaan tiettyjä painovärejä. Tuotteesta riippuen painatukseen voidaan tarvita 1, 2, 3, 4 tai useampi painoväri. Yleensä käytetään kolmea värijärjestelmää: CMYK, PMS ja RGB. CMYK- ja PMS (Pantone®) ‑järjestelmiä käytetään painotuotteissa ja RGB-järjestelmää digitaalisissa ratkaisuissa. Lue täältä, mitä eroja näillä kolmella värijärjestelmällä on ja milloin kannattaa käyttää mitäkin järjestelmää.

RGB-värit

RGB-värijärjestelmää käytetään digitaalisessa mediassa eli silloin, kun jotakin näytetään näytössä (puhelimessa, televisiossa, tietokoneessa jne.), esimerkiksi PowerPoint-esityksessä tai valittaessa verkkokauppaan tiettyjä neonvärejä. RGB-mallin perusväri on musta. Lisäksi värien tuottamiseen käytetään punaista, vihreää ja sinistä. Kaikki RGB-värit yhdessä tuottavat valkoisen värin.

Esimerkkejä RGB-väreistä
RGB-musta: 0, 0, 0
RGB-valkoinen: 255, 25, 255
RGB-punainen: 100, 0, 0

CMYK-värit

CMYK-lyhenne tulee sanoista Cyan (syaani), Magenta (magenta), Yellow (keltainen) ja Key (avainväri eli musta). Sekoittamalla näitä värejä keskenään eri suhteissa voidaan muodostaa lukemattoman paljon erilaisia värejä. Musta on mukana väreissä, koska 100-prosenttista syaania, 100-prosenttista magentaa ja 100-prosenttista keltaista sekoittamalla syntyvä väri ei ole mitenkään kaunis musta. CMYK-värijärjestelmää käytetään myös moniväripainamiseen. Lisäksi CMYK-värejä käytetään paperituotteiden painamiseen.

Esimerkkejä CMYK-väreistä
CMYK-musta: 0, 0, 0, 100
Aito CMYK-musta (True Black): 75, 68, 67, 90
CMYK-valkoinen: 0, 0, 0, 0
CMYK-punainen: 0, 100, 100, 0

PMS-värit (Pantone®-värit)

PMS-järjestelmä eli Pantone® Matching System värijärjestelmä, jossa värit on sekoitettu valmiiksi. Jokaisella värillä on oma PMS-värikoodinsa. Logon tai yrityksen tyylin luomiseen käytetään usein Pantone-värejä, koska värit pysyvät silloin varmemmin oikeina. CMYK-järjestelmällä voidaan toistaa paljon värejä, mutta ei läheskään kaikkia. Tietyt värit, muun muassa oranssin sävyt, eivät toistu CMYK-järjestelmällä yhtä kauniina kuin Pantone®-järjestelmää käytettäessä. PMS-värin voi määrittää värikartan avulla. Pantone® tarjoaa käyttöön kätevän värikartan verkossa. Siinä on esitetty värikoodit, joiden avulla värit on helppo tunnistaa. Pantone® Matching Systemiin kuuluu tällä hetkellä yli 1 500 väriä. Valinnanvaraa on siis riittämiin!

Esimerkkejä PMS/Pantone®-väreistä
PMS-musta: Black 6 c
PMS-valkoinen: 000C
PMS-punainen: 1788

Milloin kannattaa käyttää mitäkin painoväriä?

Kuten edellä kerrotaan, RGB-värejä käytetään näyttöruuduissa ja CMYK- sekä Pantone-värejä painamisessa. Milloin sitten kannattaa käyttää CMYK-väriä ja milloin Pantone-väriä? Jos kuvioon kuuluu yhdestä neljään väriä, Pantone-värit ovat erittäin hyvä ratkaisu. Ne sopivat esimerkiksi logoon, käyntikortteihin tai kirjepaperiin. Koska Pantone®-värit on määritelty tarkasti, voit olla varma, että värit toistuvat aina samanlaisina. Jos johdonmukaisuus on tärkeää, kannattaa siis valita Pantone®-värit. CMYK-värejä kannattaa käyttää, jos kuvassa on paljon eri värejä, esimerkiksi valokuvissa tai monilla eri sävyillä ja väreillä luoduissa kuvioissa.

Pantone®-värit omaan logoon? Ilmoita vain oikeat värit

Haluatko painattaa logosi myynninedistämistuotteisiin tai liikelahjoihin ja käytetäänkö logossa tiettyjä Pantone®-värejä? Ilmoita silloin oikeat PMS-värikoodit meille, niin huolehdimme, että niitä käytetään painamisessa. Voit olla varma, että värit toistuvat aina oikein.

Painotiedoston muuntaminen? Me hoidamme homman

Oletko lukenut edellä esitetyn, mutta painotiedostossasi ei vielä ole oikeita värejä? Haluatko esimerkiksi muuntaa RGB-värejä käyttävän tiedoston CMYK-muotoon tai CMYK-värit PMS-väreiksi? IGO Promo huolehtii siitä puolestasi. Meillä on nimittäin erillinen DTP-osasto, joka varmistaa, että saat aina täsmälleen oikeilla painoväreillä painetut tuotteet.

Haluatko tietää, miten toteutamme painatuksen niin, että se pysyy kauniina erityisen pitkään? Lue artikkelimme kestävistä painotekniikoista. Tarvitsetko apua oikean painatuksen tai painovärin valintaan? Ota yhteyttä IGO Promoon, niin autamme sinua.

By | 2024-02-08T12:53:26+01:00 22 syyskuun 2021|